top of page

Dutch publisher

Javaanse levens

 

Daniel Koning

JAVA, JAVA

 

Foto’s uit 1969 in zwart-wit naast kleurenbeelden uit 2011

 

1969 Een jaar geleden is generaal Soeharto benoemd tot president van Indonesië. De samenleving gaat gebukt onder de moord op meer dan een half miljoen (vermeende) communisten onder zijn leiding (1965). Zij worden ten onrechte verdacht van een mislukte staatsgreep. Het land staat aan de economische afgrond en heeft alle kenmerken van een militaire dictatuur. In dit jaar maken fotograaf Daniel Koning en verslaggever Fons van Westerloo een reportagereis op Java voor het dagblad De Tijd. Het eiland waar de regering zetelt en waar 70 – van de 115 miljoen Indonesiërs leven. Op het overbevolkte eiland is de armoede groot. Voor een agrarische samenleving is er te weinig grond om de bevolking te kunnen voeden. Transmigratie (verhuizing naar minder dichtbevolkte eilanden) is regeringsbeleid.

Javaanse levens

Daniel Koning

 

Published: March 2016

Language: Dutch

Design by Peter Jonker
ISBN 978-90-77386-18-7
96 pages

Hardcover

240 x 220 mm

€ 25,-

 

2011 Indonesië is onder president Yudhoyono op weg naar volledige democratie. Na 42 jaar gaat fotograaf Koning terug naar Java. Met hulp van Volkskrant en NOS correspondent in Jakarta, Michel Maas reist hij over het eiland om te onderzoeken wat er is veranderd en wat niet of nauwelijks. Soeharto is in 1998 tot aftreden gedwongen. Het reformatie tijdperk is begonnen en er zijn vrije verkiezingen. De trans-migratiepolitiek blijkt goeddeels mislukt. Indonesië is naast een agrarische samenleving ook een industrieland geworden. Na twee grote economische crises kent het land aan het begin van de 21ste eeuw weer economische groei.Maar ondanks een groter wordende middenklasse neemt de armoede toe. De bevolking is gegroeid tot 245 miljoen inwoners, daarvan wonen er 140 miljoen op Java. De Islam is in het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld (86 %) meer zichtbaar dan in 1969. Rode draad in het boek zijn de sporen die zijn achtergebleven van de Nederlandse koloniale aanwezigheid.

 

De inleidende teksten zijn van Fons van Westerloo en Michel Maas.

Daniel Koning (1940) is documentair fotograaf. 
Hij werkte als staffotograaf voor De Tijd en de Volkskrant en publiceerde 15 fotoboeken, waaronder: Wij eisen geluk over Nederland, Recht tegen Recht over Israeli’s en Palestijnen in een verscheurd land, Pinaren in het paradijs over Suriname na de onafhankelijkheid, De verdwenen staat over de voormalige DDR, Wij denken niet in kleur over het Zuid-Afrika van Nelson Mandela en Zilverstad over Srebrenica 15 jaar na de val.

bottom of page