top of page

Nederlandse uitgeverij 

Red Utopia

Communism 100 years after the Russian Revolution

Jan Banning

Na de val van de muur en de desintegratie van de Sovjet-Unie lijkt het communisme weggezakt in de vergeetput van de geschiedenis. Fotograaf Jan Banning documenteert met zijn boek Red Utopia (en de gelijknaming tentoonstelling) in diverse uithoeken van de wereld de nog levende restanten van deze ideologie, die zo bepalend is geweest voor de Twintigste Eeuw.

 

Jan Banning (1954) ging op zoek naar locaties in vijf landen (India, Italië, Nepal, Portugal en Rusland) waar de communistische geest nog rondwaart – en soms zelfs nog heerst. In steden en (soms afgelegen) stadjes legde hij met zijn camera de interieurs van communistische partijkantoren met hun vaak uitbundige iconografie vast: rode vlaggen en vaandels, en portretten van Marx, Engels Lenin, Stalin en Mao en van nationale partijleiders en ideologen. Soms zijn ook de lokale partijactivisten mede gefotografeerd. Vanachter het bureau kijken ze geconcentreerd in de lens.

Bannings foto’s kenmerken zich door een zorgvuldige hantering van compositie en licht.

Jan Banning maakte een groot aantal boeken, waaronder 

Bureaucratics en Troostmeisjes. Zijn werk is ge-publiceerd in vele media, waaronder GEO, The New Yorker en Vrij Nederland, en bekroond met diverse prijzen, zoals een World Press Photo Award. Het is opgenomen in collecties van onder meer het Rijksmuseum, het Museum of Fine Arts Houston en het High Museum of Art, Atlanta.

“Banning’s work carefully walks a line between document and art, banter and serious critical inquiry, showing a 

sophistication that marks him as one of the great portrait documentarians of our time.” Brett Abbott, former curator of the Atlanta High Museum of Art, about the Bureaucratics exhibition.

Red Utopia

Jan Banning

ISBN: 978-15-90054-67-3
Formaat: 280 x 370 mm = 11 x 14.5 inch
Ontwerp: Peter Jonker
Uitgevers: Ipso Facto, NL en Nazraeli, CA, US (co-published)
Taal: engels, met Nederlands inlegvel.

Prijs: €49,95

bottom of page