top of page

Nederlandse uitgeverij 

Het gezicht van de armoede

Tien jaar in het bestaan van een Afrikaans dorp

Dick Wittenberg & Jan Banning

Hier draagt niemand een bril. Hier heeft niemand een klok. Hier veegt niemand zijn billen af met wc-papier. Is dat armoede? De buitenwereld verwart armoede met eenvoud. Om goed te leven hebben ze niet veel nodig in dit dorp. Wat barre armoede is, weten ze maar al te goed.
In een stijl die zo kaal is als de lemen huizen beschrijft Dick Wittenberg tien jaar in het naakte bestaan van Dickisoni, een doorsneedorp in Malawi, het armste land ter wereld. Fotograaf Jan Banning portretteert de bewoners binnenskamers, met oog voor detail. Dat deed hij tien jaar geleden. Dat doet hij opnieuw.
De portretten en verhalen bestrijken de periode april 2005 tot mei 2015.

Het gezicht van de armoede.

Toen jaar uit het bestaan van een Afrikaans dorp.

Dick Wittenberg & Jan Banning

 

Publicatiedatum: 25 september 2015

Grafisch ontwerp: Peter Jonker
ISBN: 978-90-77386-16-3
240 pagina’s

Hardcover

220 x 240 mm

€ 24,95 (incl. verzendkosten binnen NL) 

 

www.janbanning.com

Dick Wittenberg is journalist en schrijver. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad en schrijft sinds 2013 voor De Correspondent. Uitgeverij AtlasContact publiceerde in september 2015 zijn boek Prikkeldraad, over het ijzerwaar dat de wereld al bijna honderdvijftig jaar verdeelt. Een geschiedenis van goed en kwaad.

 

Jan Banning is fotograaf. Hij maakte een groot aantal boeken, waaronder Bureaucratics en Troostmeisjes. Zijn werk is gepubliceerd in vele media, waaronder GEO, The New Yorker en Vrij Nederland, en bekroond met diverse prijzen, zoals een World Press Photo Award. Zijn werk is opgenomen in collecties van onder meer het Rijksmuseum, het Museum of Fine Arts Houston en het High Museum of Art, Atlanta.

Uit het juryrapport bij de toekenning van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2008 voor 'Binnen is het donker, buiten is het licht' over een jaar in het leven van Dickisoni.

 

‘Bij het lezen van dit boek stokt je af en toe de adem. Nooit is de armoede van Afrika zo dicht op je huid gekomen.’ 

bottom of page