top of page

Nederlandse uitgeverij 

All Rise! 

De grote ambities van het Internationaal Strafhof en de weerbarstige werkelijkheid

Tjitske Lingsma

Het Internationaal Strafhof behoort tot de kroonjuwelen van Den Haag, stad van vrede en recht. In ‘All Rise!’ beschrijft journalist Tjitske Lingsma het dagelijkse functioneren van dit instituut, dat sinds 2002 daders van internationale misdrijven vervolgt. Momenteel doet het strafhof – 122 aangesloten naties - in acht Afrikaanse landen strafrechtelijk onderzoek. ‘All Rise!’ is het eerste journalistieke boek dat een volledig overzicht biedt. Lingsma voelt betrokkenen aan de tand en duikt in dossiers. Ze schetst de ontstaansgeschiedenis, strubbelingen met Nederland als gastland en het leven van Afrikaanse krijgsheren achter de tralies in Scheveningen. 

 

Vanaf de publieke tribune volgt ze rechtszaken tegen verdachten die beschuldigd worden van

All Rise!

De grote ambities van het Internationaal Strafhof en de weerbarstige werkelijkheid

Tjitske Lingsma

 

Publicatiedatum: 18 December 2014

Grafisch ontwerp: Helma Timmermans
ISBN: 978-90-77386-12-5
224 pagina’s

Paperback

155 x 230 mm

€ 19,90 (ex verzendkosten) 

 

www.tjitske-lingsma.nl

‘All Rise’ genomineerd voor Brusseprijs 

voor beste journalistieke

boek

internationale misdrijven in Kenia, Ivoorkust, de Centraal Afrikaanse

Republiek, de Democratische Republiek Congo en Libië.Ze ziet hoe het strafhof zware averij oploopt door dwarsliggende regeringen, liegende getuigen, grove missers van de aanklagers, intimidatie, omkoping, geflopte zaken en ex-militieleiders die in Nederland asiel aanvroegen. Tot dusver heeft het hof ruim 1 miljard euro gekost (de budgetten van 2002-2014 opgeteld). Het schamele resultaat tot nu toe: twee veroordelingen. De hoofdaanklager heeft nieuw beleid aangekondigd om succesvoller te kunnen zijn, maar het is te vroeg om te kunnen constateren of dat ook tot meer veroordelingen zal leiden. ‘All Rise!’ is het ontluisterende relaas over een instituut dat velen hoop gaf en slachtoffers gerechtigheid beloofde, maar de verwachtingen niet waar kon maken.

Tjitske Lingsma is freelance-journalist en auteur. Ze ontving voor ‘Het Verdriet van Ambon. Een geschiedenis van de Molukken’ (Balans, 2008) de Dick Scherpenzeelprijs. ‘Zelden zo’n gaaf voorbeeld van betekenis-gevende reis-journalistiek gezien,’ aldus de jury. Adriaan van Dis zei: ‘Een voortreffelijk boek.’

 

 

Wim Brummelman, NRC

 

‘Ontnuchterend’ en een ‘zorgvuldige journalistieke speurtocht’
Een jurist van het strafhof: ‘Het boek leest als een trein en treft mijns inziens de sfeer goed.’

Lees meer op trouw.nl!

bottom of page